Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
07 augustus 2018

Waarom zijn er na de zomervakantie altijd meer echtscheidingen?

Na de vakantie stijgt het aantal echtscheidingenHet is een algemeen bekend beeld: na de zomervakantie zijn er altijd meer echtscheidingen dan in de rest van het jaar. Hoe kan dat toch?

Uit alle cijfers en statistieken blijkt altijd: na de zomervakantie zoeken veel stellen een echtscheidingsadvocaat op. Na de zomervakantie, in september, is het aantal aanvragen voor echtscheidingen 20 tot 30 procent hoger dan in de andere maanden. Onze brancheorganisatie vFAS heeft dit jaar weer een onderzoek laten uitvoeren door TNO NIPO. Daaruit blijkt dat er na de zomervakantie een piekperiode in echtscheidingen is. De tweede piekperiode in een jaar is in januari. Niet geheel toevallig vallen beide periode na een vakantie: de zomervakantie en de kerstvakantie.

Kleine irritaties, grote verschillen van inzicht

Als je er over nadenkt, is het ook wel logisch: een echtscheiding komt nooit echt uit de lucht vallen. Er is vaak al langer iets aan de hand tussen de partners. Er zijn kleine irritaties, grote verschillen van inzicht, onenigheden over opvoeding. Mensen groeien soms gewoon uit elkaar.

Drukte

In de hectische drukte van alledag is er weinig tijd of gelegenheid om over zo'n situatie na te denken. Werk, school van de kinderen, sociale bezigheden, ouders, vrienden, het leven is druk. Je hebt geen zin om over moeilijke kwesties na te denken.

Juist in de vakantie is er tijd om over dingen na te denken, zaken te laten bezinken en te beseffen: het gaat niet meer samen. De vakantie is dan een moment om samen of alleen een knoop door te hakken. Het gaat niet langer.

Huwelijk proberen te redden

De zomervakantie is een periode dat sommige stellen juist proberen hun huwelijk te redden. Soms lukt dat, soms lukt dat niet. Als er ook kinderen bij betrokken zijn, willen stellen waartussen het niet goed gaat nog graag één keer op vakantie met de kinderen. Voor de kinderen... In de vakantie kunnen kinderen worden voorbereid op het feit dat de ouders uit elkaar gaan. En na thuiskomst wordt de trein dan daadwerkelijk in gang gezet.

Dag van de Scheiding

Niet geheel toevallig valt de landelijk Dag van de Scheiding ook in september. De branche-organisatie vFAS koos voor dat moment omdat de allereerste officiële scheiding ooit in Nederland in september werd uitgesproken. Sindsdien is het elk jaar op de tweede vrijdag in september Dag van de Scheiding. Ons kantoor doet er ook aan mee, omdat we weten hoe belangrijk goede begeleiding is bij een scheiding. Daarom willen we de drempel voor mensen die naar een echtscheidingsadvocaat willen stappen, zo laag mogelijk maken.

Meer weten over de Dag van de Scheiding? Klik hier voor meer informatie.