Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
20 maart 2013

Waarom dievengilde kleine meisjes laat stelen

Heeft u uw dochtertje al leren jatten? Tot 12 jaar kunnen kinderen niet strafrechtelijk vervolgd worden. Kinderstrafrecht? Niets ervan. Dat geldt pas vanaf 12 jaar. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met de opvoeding.

Kluis... juwelier

Mijn dochter begint net met haar eerste woordjes. “Papapap...pap..pap.” Ik antwoord steevast: “kluis...juwelier...kluis...” Het dringt nog niet door, maar dat komt nog wel. Ik heb dat opgepikt van de Roma. Die schijnen hun jonge kindertjes al zeer vernuftig in te zetten voor het grotere en kleinere jatwerk.

Afgelopen week waren beelden te zien van een jong diefje. De moeders en tantes van het meisje leiden de juwelier af, terwijl het grietje het kantoor van de goudsmid in glipt en een berg sierraden meeneemt. Bij het zien van de beelden vraag je je af waarom die deur niet op slot was. Zou de juwelier tegen diefstal verzekerd zijn? Als dat al zo is, dan waarschijnlijk niet meer als blijkt dat hij de deur naar zijn schatkamer op een kier heeft laten staan.

Handen thuis

Maar zelfs als het goud voor het oprapen zou liggen – het is tenslotte een juwelier – dan nog horen kleine meisjes hun handen thuis te houden. De politie weet zich geen raad met zulke meisjes. Onder de 12 jaar kunnen ze niet gestraft worden. Geen gewoon strafrecht, geen jeugdstrafrecht, helemaal niets. Slim bedacht dus van die Roma. Er valt niets tegen te beginnen, vertelt de politie. Het beeld van Yunus komt mij voor ogen. Plaats het betrapte diefje direct in een pleeggezin. Liefst bij een liefdevol homoseksueel stel.