Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
02 juni 2015

Waar blijft letselschade-uitkering na echtscheiding?

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Bij een echtscheiding heeft uw ex recht op de helft van uw schadevergoeding. Tenzij...

Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Huis, alimentatie, omgangsregeling. Er komt veel bij kijken. Tot grote schrik van een letselschadeslachtoffer blijkt dan ook vaak dat de schadevergoeding verdeeld moet worden.

Hoe zit het?
Hoofdregel is dat al het vermogen samen gedeeld moet worden. Er zijn een paar uitzonderingen:

  1. Heeft u geld gekregen via een erfenis of schenking? Als dat gedaan is mét een uitsluitingsclausule, dan hoeft het niet verdeeld te worden en is het geld van u alleen.
  2. Ook geld dat aan u verknocht is, is van u alleen. Verknocht? Wat is dat? Verknocht betekent dat u een bijzondere band heeft met het geld waardoor het niet redelijk is dat u dat moet delen. Smartengeld wordt in principe gezien als ‘verknocht vermogen’. Dat is dus voor diegene die de letselschadevergoeding kreeg.

Maar hoe zit het dan met de rest? Want meestal is de letselschadevergoeding veel hoger dan alleen het smartengeld. De bedragen die te maken hebben met schade die al is geleden voor de scheiding, moet in principe gedeeld worden. Maar schadevergoeding voor toekomstige schade wordt (meestal) als verknocht gezien. Dat deel valt dus buiten de verdeling bij scheiding.

Samenvatting
Het is dus meestal zo dat een deel van de letselschadevergoeding bij echtscheiding gedeeld moet worden. Smartengeld en vergoeding van toekomstige schade hoeven in principe niet verdeeld te worden.


Wilt u hier meer over weten? De specialisten van de afdeling letselschade (tel. 0172-424172) en van de afdeling familierecht (tel. 0172-427195) van Berntsen Mulder Advocaten kunnen u hier meer over vertellen.