Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
05 januari 2018

VvE Modelreglement aangepast aan nieuwe regels

VvE modelreglement voor appartementeigenaren veranderdHet modelreglement voor Vereniging van Eigenaren is aangepast aan nieuwe regels die per 1 januari 2018 zijn ingegaan. In dit artikel vertelt advocaat bouwrecht Carst Teiwes wat er is veranderd. Bij voorbeeld verhuren via Airbnb is niet zonder meer toegestaan.

Wat is een modelreglement?

In het appartementsrecht wordt vaak gewerkt met een modelreglement. Een modelreglement bevat onder meer bepalingen over het gebruik van privé- en gemeenschappelijke gedeelten, maar ook over sancties in het geval dat de regels niet worden nageleefd. Het modelreglement wordt periodiek bijgewerkt om het te laten aansluiten bij de meest recente regelgeving.

Oude versie was 11 jaar oud

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is verantwoordelijk voor het opstellen en bijhouden van het modelreglement. De laatste versie dateerde uit 2006. Tijd voor een nieuwe versie dus.

Nieuw modelreglement vastgesteld

Op 19 december 2017 is het nieuwe modelreglement inschreven bij het Kadaster. Het nieuwe reglement heeft geen gevolgen voor bestaande splitsingen. Het nieuwe reglement kan wel worden gebruikt bij nieuwe splitsingen of bij het wijzigen van een bestaande splitsingsakte. De tekst van het modelreglement is hier beschikbaar (Modelreglement 2017, PDF 467 kB).

Wat is er nieuw?

Op 1 januari 2018 is de Wet ter verbetering van het functioneren van VvE’s in werking getreden. Mijn eerdere bijdrage over dit onderwerp vindt u hier (Nieuwe wet verplicht VvE's beter te sparen voor groot onderhoud) . Het modelreglement is aangepast op die nieuwe regelgeving. Een greep uit de wijzigingen:

  • Het nieuwe reglement voorziet in de mogelijkheid dat VvE’s geld lenen;
  • Een VvE is verplicht om een reservefonds aan te houden. Het nieuwe reglement stelt eisen aan de hoogte van het bedrag dat in dit fonds moet worden gestort;
  • Krachtens het nieuwe reglement is het niet toegestaan om in het privé-gedeelte activiteiten op het gebied van horeca en/of het pensionbedrijf uit te oefenen. Dit mag wel als er toestemming is gegeven door de “Vergadering”. Airbnb is dus niet zonder meer toegestaan.

Aanpassen of niet?

Zoals aangegeven heeft het van kracht worden van het nieuwe reglement geen gevolgen voor bestaande splitsingen. Toch kan het raadzaam zijn om uw bestaande reglement aan een modernisering te onderwerpen. Zo weet u immers zeker dat u voldoet aan de meest recente regelgeving.


Heeft u vragen over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met mr. C. Teiwes op telefoonnummer 0172-424172 of via c.teiwes@berntsenmulder.nl.

(fotocredit: Echo Grid, Unsplash)
.