Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
01 augustus 2014

Vliegramp MH17

De vliegtuigramp met het toestel MH17 van Malaysia Airlines op donderdag 17 juli 2014 heeft heel Nederland geschokt. Op deze vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur zaten 194 Nederlanders aan boord. Geen van de 298 inzittenden overleefde de ramp.

Het verdriet voor de nabestaanden is groot. Wij betuigen ons medeleven aan de nabestaanden van alle slachtoffers van deze ramp. Zij moeten het verlies verwerken van deze tragedie. Ook spreken wij onze steun uit aan alle hulpverleners die zich inzetten in de nasleep van deze ramp.

Wij merken dat er veel vragen zijn. Emotionele vragen, maar ook praktische vragen. Nabestaanden worden geconfronteerd met de dagelijkse gang van zaken. Wie betaalt het huis nu? Hoe betaal ik de repatriëring van mijn geliefde?

Niet alle vragen zijn nu al te beantwoorden, maar wij willen - waar mogelijk - een bijdrage leveren door zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden. Hieronder zetten wij een aantal juridische punten op een rij.

Verdrag van Montreal: geen haast, 2 jaar de tijd
In het Verdrag van Montreal is geregeld dat nabestaanden twee jaar de tijd hebben om de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk te stellen. Als de luchtvaartmaatschappij niets te verwijten valt (en dat staan nog niet vast), kunnen nabestaanden tot maximaal 130.000 euro claimen. Wanneer de maatschappij wel fouten heeft gemaakt dan is de aansprakelijkheid onbeperkt.

Reisorganisator: 1 jaar de tijd
Ook kan de vergoeding van de schade via de reisorganisatie lopen waarbij reizigers boekten. Voor een dergelijk traject hebben nabestaanden een jaar de tijd.

Verbond van verzekeraars
Het Verbond van Verzekeraars liet daags na de ramp weten dat aangesloten verzekeringsmaatschappijen hebben besloten géén beroep te zullen doen op de molest-clausule. Deze clausule bevat een verbod voor verzekeraars om schade uit oorlogsconflicten te verzekeren. De clausule is ooit in het leven geroepen om te voorkomen dat verzekeraars onaanvaardbare financiële risico’s zouden lopen en zo andere verzekerden zouden kunnen duperen.
Met deze uitspraak geeft het Verbond van Verzekeraars aan dat schade door de vliegtuigramp zal worden vergoed.

Ons kantoor heeft als beleid om slachtoffers niet actief te benaderen. Dat zouden wij uiterst ongepast vinden. Maar als u zelf vragen heeft, dan kunt u altijd even bellen. Wij hopen de mensen die vragen hebben via dit bericht iets meer helderheid te hebben kunnen geven.