Vergissen is menselijk, maar vergismoord is gewoon moord

Letselschade
Blog
3 april 2017

De politie heeft dinsdagochtend 28 maart 2017 vijf mensen aangehouden in verband met de moord op de 31-jarige dj Djordy Latumahina. Er werd gesproken van een ‘vergismoord’. Wat betekent dat?

Dj Djordy werd op 8 oktober 2016 in een Amsterdamse parkeergarage doodgeschoten. Zijn vriendin raakte zwaargewond. Hun 2-jarige dochtertje zat in de auto. Zij bleef ongedeerd.

Politie en Justitie zijn ervan overtuigd dat het hier gaat om een ‘vergismoord’. Wat betekent dat nu? Een vergismoord? Is er dan geen moord gepleegd? Politie en justitie hebben sterk het vermoeden dat dj Djordy niet het beoogde doelwit was van de liquidatie. Vandaar de term ‘vergismoord’.

Moord of doodslag

Er is iemand om het leven gebracht. Is de term ‘vergismoord’ wel een juiste term? Is er sprake van moord? Of gaat het hier om doodslag? In het wetboek is vastgelegd wat het verschil is.
Moord is in ons wetboek van strafrecht geregeld in artikel 289. Als je opzettelijk en met voorbedachten rade een ander om het leven brengt, ben je schuldig aan moord.

Artikel 287 bepaalt wanneer er sprake is van doodslag. Beroof je iemand opzettelijk van het leven, dan ben je schuld aan doodslag.

Voorbedachten rade

Het verschil tussen moord en doodslag zit in de term ‘met voorbedachten rade’. Als je iemand ombrengt in een plotselinge opwelling, dan is er sprake van doodslag. Stel, je raakt betrokken in een gevecht in een bar en slaat iemand neer. Deze persoon komt te overlijden. Dan is dat doodslag. Jij hebt dit niet van te voren gepland.

Voorbedachten rade wijst op een moment van kalm overleg, van nadenken voorafgaand aan het uitvoeren. Bedenk jij van te voren hoe je iemand ombrengt en voer je het daarna uit, dan is er sprake van voorbedachten rade en dus van moord.

Verkeerde slachtoffer

Hoe zit het dan nu met de vergismoord op dj Djordy? Dj Djordy is doodgeschoten. De daders hadden een liquidatieplan. Er is dus sprake van voorbedachten rade. Alleen hebben zij een verkeerd slachtoffer uitgekozen. Dj Djordy en zijn vriendin leken op het beoogde doelwit en zijn vriendin.

Juridisch gezien is het dan toch moord. Er is sprake van voorbedachten rade. De moordenaar had de bedoeling/opzet om iemand om het leven te brengen. Het enkele feit dat hij de verkeerde persoon om het leven bracht, doet hieraan niets af: MOORD, dus.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. De Hoge Raad noemt dit ‘error in persona’. De Hoge Raad heeft al lange tijd geleden uitgemaakt dat een verwisseling van personen niets uitmaakt, omdat ieder individu als gelijk wordt gezien (HR 19-11-1988, W5637).

Vergissen is menselijk, maar een vergismoord is en blijft gewoon een moord: levenslange gevangenisstraf of een gevangenisstraf van ten hoogste 30 jaar.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›