TV-storing bij KPN: kunnen klanten schadevergoeding krijgen?

Kabelschade
Blog
26 november 2015

Grote storing bij KPN: veel klanten konden geen TV kijken

Afgelopen vrijdag (20 november 2015) kampte KPN met een grote storing.  Veel van de 1,8 miljoen KPN-klanten konden geen tv kijken. Kunnen de KPN-klanten schadevergoeding vorderen omdat ze The Voice of Holland hebben moeten missen? Voor het vorderen van schadevergoeding zijn er verschillende mogelijkheden.

De KPN-klant kan KPN aanspreken. De klant heeft met KPN een contract. Op basis van dit contract is KPN gehouden om de tv-verbinding te verzorgen. Komt KPN die verplichting niet na, dan is KPN in principe gehouden de schade van de klant te vergoeden.

Aansprakelijkheid nutsbedrijven

Maar de meeste nutsbedrijven (aanbieders van gas, water, licht, tv, kabel) hebben deze aansprakelijkheid in hun algemene voorwaarden beperkt. Er staat in de algemene voorwaarden dat het bedrijf niet aansprakelijk is in gevallen waar hen geen verwijt kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld als een andere partij bij graafwerkzaamheden een kabel beschadigt. Dan kan het nutsbedrijf niet worden aangesproken voor de schade. Er zijn wel wat uitzonderingsregels, maar die geven uiteindelijk recht op een beperkte vergoeding.

Kabel kapot bij graafwerkzaamheden?

De KPN-klant heeft nog een andere mogelijkheid. Stel dat de storing was veroorzaakt doordat een kabel bij graafwerkzaamheden doormidden was gehakt, dan kan ook de veroorzaker van het graafincident direct aansprakelijk worden gesteld. Als bedrijf Jansen een elektriciteitskabel beschadigt bij graafwerkzaamheden en bedrijf Jansen heeft hierbij verwijtbaar gehandeld, dan is dat bedrijf voor de schade aansprakelijk, dus ook voor de schade van de KPN-klant.

Inhoud koelkast bedorven

Nu is het missen van The Voice of Holland natuurlijk een uitermate ernstige kwestie, maar het levert juridisch niet direct (vermogens)schade op. Dit is wel het geval als bijvoorbeeld de elektriciteit uitvalt en de inhoud van de koelkast bederft. Dat is ook het geval als het internet uitvalt en je voor je werk afhankelijk bent van die verbinding.

Een consument kan dus schade als gevolg van uitval van nutsvoorzieningen door graafschade verhalen op het eigen nutsbedrijf. Maar meer kans op schadevergoeding maakt de consument bij de veroorzaker van het graafincident.

De grote stroomstoring van 2005 in Haaksbergen leidde tot een geboortegolf in 2006. The Voice of Holland heeft afgelopen vrijdag wel wat kijkers moeten missen, maar krijgt er over 9 maanden misschien wel heel wat potentiële zangtalenten bij…

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Gaslek Alphen aan den Rijn | Leerpunten na een ontruiming

    18 april 2023

    Gaslek Alphen aan den Rijn | Leerpunten na een ontruiming

    De deur naar de vergaderruimte gaat open. Een collega zegt op rustige toon: ‘Er is […]


    Lees meer ›
    Wanneer heeft aannemer ‘voldoende onderzoek’ gedaan naar kabels en leidingen voorafgaand aan grondwerk?

    12 november 2021

    Wanneer heeft aannemer ‘voldoende onderzoek’ gedaan naar kabels en leidingen voorafgaand aan grondwerk?

    Gefaseerde graafwerkzaamheden, gefaseerd lokaliseren? Een aannemer voert heiwerkzaamheden uit en raakt daarbij een ondergrondse elektriciteitskabel. […]


    Lees meer ›
    ‘Overvolle bodem gaat leiden tot toename graafschade en kabelschade’

    21 augustus 2019

    ‘Overvolle bodem gaat leiden tot toename graafschade en kabelschade’

    Het zal in de toekomst steeds drukker worden in de Nederlandse grond. Door extra graafwerk […]


    Lees meer ›