Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
28 juli 2015

Succes voor Berntsen Mulder Advocaten in faillissement Van Noorden

Kantoor zorgt voor 100 procent uitbetaling aan alle crediteuren

Alle instanties, personen en bedrijven die nog geld kregen van het failliete aannemersbedrijf Van Noorden uit Zevenhoven kunnen binnenkort rekenen op uitbetaling van al hun geld.

Het is curator Guus Berntsen gelukt om voldoende middelen uit de failliete boedel te halen om zelfs de kleinste schuldeisers uit te betalen. Deze score van 100 procent is zeldzaam in het faillissementsrecht.

Onbehoorlijk bestuur

Bij het faillissement van aannemer Hans van Noorden in februari 2012 was van alles niet in de haak. Hij keerde dividend uit aan zichzelf, ook in tijden dat het financieel slechter ging met het bouwbedrijf en dit onverantwoord was. Duidelijke signalen van onbehoorlijk bestuur, concludeerde curator Guus Berntsen. Door geld uit zijn bedrijf te halen, zette hij het voortbestaan ervan op het spel. En de banen van 22 werknemers.

Aansprakelijk

Uiteindelijk stelde Berntsen zowel de holding van Van Noorden als Hans van Noorden persoonlijk aansprakelijk voor de schade, om op die manier zoveel mogelijk geld voor de benadeelden terug te krijgen. Door nauwkeurig onderzoek van de administratie en speurwerk naar het reilen en zeilen van de onderneming wist Berntsen te bewijzen dat Van Noorden onrechtmatig had gehandeld.

De procedure was succesvol.

Bijzonder

In totaal kan Berntsen een bedrag van 360.666 euro uitkeren. Daarbij gaat het om uitkeringen aan de boedelcrediteuren, de preferente crediteuren (Belastingdienst en UWV) en de concurrente crediteuren. Met name de uitkering aan deze laatste categorie van ‘kleinere schuldeisers’ is bijzonder, omdat deze in veel faillissementen veelal naast het net vissen.

Voor de 22 werknemers die hun baan kwijtraakten was het in een eerder stadium van het faillissement al mogelijk gebleken een regeling te treffen met Hans van Noorden. Aan hen is in totaal zo’n 125.000 euro uitgekeerd.