Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
17 juli 2018

Opnieuw dagvaarding tegen domeinnaamfraude Trademark Office

Advocaten Jeroen Thiele en Madhavi Nagessersing spannen weer een rechtszaak aan tegen Trademark Office.Opnieuw heeft Berntsen Mulder Advocaten een dagvaarding uitgebracht tegen het bedrijf Trademark Office. Het bedrijf blijft doorgaan met de dubieuze manier van domeinnaamregistratie.

Een groep van 23 ondernemers heeft zich gemeld om collectief het bedrijf voor de rechter te slepen. Onze advocaten of Advocaten Jeroen Thiele en Madhavi Nagessersing hebben Trademark Office al eens eerder gedagvaard. In maart 2018 ging het om een groep van 32 ondernemers die door Thiele en Nagessersing werden bijgestaan. Destijds heeft dat geleid tot een schikking. Trademark gaf aan de werkwijze te veranderen. Desondanks blijft Trademark Office sindsdien doorgaan met het benaderen van bedrijven, om onder valse voorwendselen een domeinnaam te registreren.

Domeinnaam registreren

Trademark Office geeft tijdens het telefoongesprek aan dat zij een onafhankelijke toezichthouder is op de registratie van domeinnamen. Dit terwijl zij gewoon een commercieel callcenter exploiteert dat registratie van domeinnamen verkoopt. Dat doen zij vervolgens met de boodschap dat 'derden' of concurrenten websites met hun bedrijfsnaam willen claimen. Dat kan volgens Trademark Office worden voorkomen als de ondernemers zelf de domeinnaam registreren. Telefonisch worden de ondernemers overgehaald akkoord te gaan een domeinnaam (bijvoorbeeld met de extensie .eu of .com) en om deze registratie vast te leggen voor een veel te hoog bedrag en voor een termijn van 10 jaar. Dit bedrag moet vooruit worden betaald door de ondernemers. Vervolgens worden ondernemers geconfronteerd met verlengingskosten van € 62,15 per jaar gedurende de tienjarige contractsperiode. Dit terwijl de kosten voor de 10 jarige registratie vooruit dient te worden betaald door ondernemers. Dit kost de ondernemers dan ruim 1000 euro.

Verkoop

Het dubieuze aan de werkwijze is dat het er geen sprake is van een derde partij of een concullega die de domeinnaam heeft aangevraagd. Daarnaast wordt er druk opgelegd door Trademark Office aan de ondernemers, de beslissing moet vaak direct of binnen 24 uur worden doorgegeven aan Trademark Office omdat zij aangegeven dat zij de domeinnaam anders moeten vrijgeven aan de derde partij of ‘concullega’. Het is simpelweg een verkooptruc. Ondernemers die dat niet weten, of zich onder druk gezet voelen, gaan akkoord. Nadien afzien van de mondelinge overeenkomst gaat niet gemakkelijk. Trademark Office start al gauw een incassotraject op als de ondernemers de factuur niet betalen. Zij gaat zelfs over tot het dagvaarden van in haar ogen wanbetalende ondernemers.

Verlengingskosten

Sinds de schikking die Trademark Office na de eerste rechtsgang trof, heeft Trademark weer een nieuwe truc bedacht: de ondernemers moeten jaarlijks 'verlengingskosten' van 62,15 euro betalen gedurende de contractsperiode van tien jaar. 
Met de nieuwe rechtsgang willen Thiele en Nagessersing de nieuwe groep gedupeerde ondernemers helpen. Daarnaast staan Thiele en Nagessersing ook ondernemers bij die zijn gedagvaard door Trademark Office.


Wilt u meer weten over domeinnaamfraude of bent u gedupeerd door Trademark Office? Neem dan contact op met Madhavi Nagessersing via tel. 0172-494345 of mail.