Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
09 oktober 2014

Nieuwsbrief Letselschade 9 oktober 2014

 
Nieuwsbrief letselschade | Editie 1| oktober 2014
 
 
Wij presenteren onze eerste speciale letselschade-nieuwsbrief met daarin:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
'Die man kreeg 120 euro boete. Ik kreeg levenslang'
Pascal van der Toorn Vrijthoff met zoon TimPascal van der Toorn Vrijthoff is een ervaren motorrijder. Als een automobilist hem op een ochtend over het hoofd ziet, verandert dat in één klap zijn leven. In dit interview vertelt Pascal zijn verhaal.

Het ongeval
Maandag 2 juli 2007 zal Pascal van der Toorn Vrijthoff (46) nooit meer vergeten. Hij gaat die dag op zijn motor naar het werk. Een fourwheeldrive ziet hem over het hoofd en slaat pal voor Pascal linksaf. Pascal knalt tegen de auto en daarna tegen een lantaarnpaal.

“Het was die dag prachtig weer,” weet Pascal. “Ik reed net veertig, omdat ik van een rotonde kwam. Na de klap lag ik op de grond. Ik dacht dat ik mijn rug en benen gebroken had. Ik herinner me nog dat mijn vriendin aan de ambulancebroeder vroeg me meer morfine te geven, omdat ik verrekte van de pijn. Maar ze konden me niet meer geven, anders werd de dosis fataal…”

De operatie
“De operatie duurde 8,5 uur. Het bot van mijn bovenbeen was dwars door mijn bekken geschoten. Het bot was verbrijzeld. Daar werden titanium beugels in gezet. En ik had mijn onderbeen gebroken. Ik ben de chirurgen dankbaar dat ze mij - en mijn ledematen - hebben kunnen redden. De chirurg noemde mij gekscherend een klusproject.”

"Ik zal nooit vergeten dat mijn zoontje op bezoek kwam in het ziekenhuis en vroeg: ‘Papa, we gaan zeker niet meer voetballen vandaag?’ Dat soort momenten snijden door je ziel, maar geven je tegelijkertijd heel veel kracht. Ik had een doel om voor te vechten. Ik zou er weer bovenop komen, al was het maar voor Tim.”
 
 
Eindelijk smartengeld voor familieleden?
Edvard Munch - De SchreeuwIn Nederland kun je wel smartengeld krijgen als je overspannen raakt van kraaiende hanen, maar niet als je eigen kind overlijdt en je daardoor enorm aangeslagen bent. Vreemde wereld!
 
Waar gaat het over?
Over het verschil tussen shockschade en affectieschade.
Shockschade is de schadevergoeding die je kunt krijgen als je geschokt bent door het zien van een ongeval. Het gaat om psychisch letsel door een rechtstreekse confrontatie met een ernstig ongeval.
Shockschade kan in Nederland wel vergoed worden.
 
Maar affectieschade wordt niet vergoed. Wat is affectieschade? Dat is smartengeld door verdriet omdat iemand van wie je houdt is overleden door de schuld van een ander. Dat levert dus de gekke situatie op dat je wel een vergoeding kunt krijgen als je geschokt bent door een ernstig ongeval, maar niet als bij dat ernstige ongeval je eigen kind omkomt en je daarom verdrietig bent. Dat is natuurlijk een onwenselijke situatie en rechters proberen al jaren via allerlei kronkels dit probleem te omzeilen.
 
En nu? Welke familieleden krijgen smartengeld? Lees hier verder...
 
Gewoon uit je doppen kijken!
Bouwvakker in New YorkIn de bouw gebeuren wel eens ongelukken waarvan je denkt: ‘Dat verzin je niet!’
 
Op 15 maart 2013 was een steigerbouwer nietsvermoedend op de begane grond aan het werk op een bouwplaats in Moerdijk.
 
Vier verdiepingen boven hem probeerde een technicus met man en macht een moer van maar liefst anderhalve kilo (we verzinnen dit niet!) los te krijgen. Hij moest onderhoud plegen aan een technische installatie.
 
Echt soepel ging het niet. Een vastzittende moer werd doorgezaagd en voor ‘het laatste zetje’ gebruikte de technicus een beitel en een hamer. Wat denkt u dat er gebeurt met die anderhalve kilo zware moer? Juist, die valt 10 meter naar beneden en belandt precies op het hoofd van de steigerbouwer. Zelfs een helm is dan niet voldoende om je te beschermen.

Wie is aansprakelijk? Is de (werkgever van de) technicus hiervoor aansprakelijk?
 
 
 
 
 
Letselschade | Loonschade
Wilhelminalaan 12
2405 ED Alphen aan den Rijn
tel. 0172 - 42 41 72
 
 
 
Berntsen Mulder Advocaten