Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
24 maart 2017

Is Ronald Ligtenberg sneller dan Ard Schenk in zelfde trui, muts en op vaste schaatsen?

Ronald Ligtenberg in Ard en Keessie schaatskledijHet is even ludiek als leuk: de Ard en Keessie Bokaal waarbij schaatsers van nu rijden in kledij en schaatsen uit de Ard en Keessie-tijd. Ronald Ligtenberg doet ook mee.

En dat betekent dat de schaatser - van wie Berntsen Mulder Advocaten één van de sponsors is - zaterdag niet zijn klapschaatsen, maar ouderwetse vaste schaatsen onder bindt op de Jaap Eden schaatsbaan in Amsterdam. Bovendien moet hij, net als de andere schaatsers die meedoen, rijden in een klassieke wollen trui. Kers op de taart is uiteraard de typerende muts, gelijk Ard en Keessie ook droegen. En dan rijst de vraag: kunnen de schaatsers van nu net zo hard schaatsen als Ard Schenk en Kees Verkerk dat in de jaren '60 deden?

Ard en Keessie Bokaal

Zaterdag 25 maart vindt de eerste editie van de Ard en Keessie Bokaal plaats. Het idee voor deze wedstrijd ontstond binnen de ploeg van Ligtenberg, maar lijkt nu al op de nodige media-aandacht te kunnen rekenen.

Ligtenberg: "Het idee voor een 1500 meter in wollen trui en op vaste schaatsen is begin van dit schaatsseizoen ontstaan toen we problemen hadden met onze kleding. Zodoende is bij een aantal ploeggenoten en mij de vraag ontstaan of we ook hard kunnen schaatsen op vaste schaatsen en in wollen trui. Tijdens het kampioenschap van Amsterdam hebben we de ruimte gekregen om dit voor onszelf te organiseren. Ons doel voor de eerste editie is om het voormalige baanrecord op de Jaap Edenbaan (2m04s4h) van Ard Schenk te verbeteren. Het zou kunnen, want mijn PR is 1m52s2h, maar dat is uiteraard met moderne materialen!"

Droom

"Onze droom is om deze wedstrijd volgend jaar te organiseren voor de beste 1500 meter schaatsers als een open NK Ard en Keessie in het Olympisch Stadion als daar volgend jaar opnieuw ijs ligt. Inmiddels hebben regionale en landelijke media al interesse in dit leuke evenement. Zelfs Ard Schenk zelf heeft laten weten zaterdag aanwezig te zullen zijn in Amsterdam!"

Het startschot voor de Ard en Keessie Bokaal zal klinken tussen 18.30 uur en 19.00 uur, tijdens de 1500 meter van het Kampioenschap van Amsterdam. "Bij deze eerste editie strijden ik en drie anderen om de eer. De winnaar krijgt in Café Jaap de eerste Ard en Keessie bokaal. Deze leuke wedstrijd is direct de afsluiting van het schaatsseizoen."

Ideale schaatstrui

Over zijn eigen prestaties heeft Ligtenberg bescheiden verwachtingen. "Afgelopen weken heb ik hier hard voor getraind. De eerste meters op vaste schaatsen in wollen trui gingen beter dan verwacht. Naast het wennen aan vaste schaatsen heb ik veel tijd geïnvesteerd in het testen van de ideale schaatstrui. Toch leg ik de favorietenrol graag bij de anderen neer en hoop ik vanuit de ‘underdogpositie’ te pieken op 25 maart."


Zie ook de speciale Facebookpagina van de Ard en Keessie Bokaal.
Bericht in het AD: In wollen trui jagen op baanrecord Ard Schenk.
En een mooi verhaal op Sportgeschiedenis.nl: Ten aanval! Weg met stokoude baanrecords!


UPDATE 27 maart 2017 - De eerste editie van de Ard en Keessie Bokaal is helaas afgelast, omdat vawege het warme weer geen goede ijsvloer kon worden gegaradeerd op de Jaap Edenbaan. Het goede nieuws is dat volgdend seizoen mogelijk alsnog voor het eerst om de Ard en Keessie Bokaal gereden zal worden. Wordt vervolgd!