Hebben werknemers vanaf 1 januari 2016 een recht op thuiswerken?

Arbeidsrecht werkgever
Blog
31 augustus 2015

Per 1 januari 2016 treedt de Wet Flexibel Werken in werking. Deze wet beoogt flexibel werken te bevorderen. Zo moeten werknemers bijvoorbeeld beter in staat worden gesteld om thuis te werken. Maar ontstaat er nu daadwerkelijk een recht op thuiswerken?

In de eerste wetsvoorstellen werd geopperd om werknemers een algemeen recht op thuiswerken te geven. Werkgevers zouden dit alleen kunnen weigeren wanneer zij daarvoor zwaarwegende bedrijfsbelangen hebben.

Afgezwakt

In de uiteindelijk aangenomen wet is dit ‘recht’ aanzienlijk afgezwakt. Weliswaar is vanaf 1 januari 2016 wettelijk geregeld dat een werknemer bij de werkgever een officieel verzoek tot ‘aanpassing van de arbeidsplaats’ kan indienen, maar verplicht om het verzoek in te willigen is de werkgever niet.

Slechts in overweging

De werkgever is slechts verplicht om het verzoek in overweging te nemen. Afwijzen van het verzoek kan de werkgever alleen nadat hij met de werknemer overleg heeft gepleegd. Wijst de werkgever het verzoek af, dan zal hij de werknemer hiervan schriftelijk op de hoogte moeten stellen en zijn beslissing moeten motiveren.

Hoogstens hogere drempel voor afwijzing

Hoogstens werpt deze wet voor de werkgever een iets hogere drempel op om de aanvraag af te wijzen. Van een daadwerkelijk recht op thuiswerken is ook na 1 januari 2016 geen sprake. Een goed geïnformeerde werkgever weet dat hij op dit punt tot niets is verplicht.


Heeft u vragen over het bovenstaande? Neemt u dan eens vrijblijvend contact op met ons Team Arbeidsrecht via tel: 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Ontslag op staande voet terecht?

    8 maart 2024

    Ontslag op staande voet terecht?

    Een ontslag op staande voet blijft niet vaak in stand, maar wanneer is dit wel […]


    Lees meer ›
    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    21 september 2023

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


    Lees meer ›