Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
20 oktober 2016

Handig: factsheet do’s en don’ts Wet DBA voor ondernemers en ZZP’ers

Voor ZZP'ers wordt VAR vervangen door Wet DBA.De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) vervangt de VAR-verklaring sinds 1 mei 2016. De wet zorgt voor veel vragen onder ZZP'ers en ondernemers. Wij hebben een factsheet gemaakt, waarin we de do's en don'ts op een rij zetten.

Download hier gratis de factsheet Wet DBA. (PDF, 372 kB)

De VAR of VAR-verklaring was nodig om naheffing van de Belastingdienst te voorkomen. Dat kon gebeuren als de Belastingdienst vond dat er sprake was van een 'fictieve' dienstbetrekking tussen opdrachtgever en ZZP'er. De VAR-verklaring gaf vroeger veel zekerheid voor opdrachtgevers. Deze zekerheid is er dus niet meer. 

Om toch enige zekerheid te bieden, heeft de Belastingdienst modelovereenkomsten opgesteld, in samenwerking met verschillende brancheorganisaties. Deze modelovereenkomsten kunnen vooraf worden gecontroleerd door de Belastingdienst. Doel: vooraf goedkeuring geven voor de gecontroleerde overeenkomst. Wel is een groot voorbehoud dat er feitelijk volgens de overeenkomst wordt gewerkt. Indien er uit controles blijkt dat er veel van wordt afgeweken, kan de Belastingdienst naheffen bij de opdrachtgever in plaats van bij de ZZP’er. De opgelegde loonbelasting/premie volksverzekeringen kan de opdrachtgever op de zzp’er verhalen.

De advocaten en juristen van Berntsen Mulder Advocaten hebben een factsheet opgesteld over de Wet DBA. Wat moeten ondernemers en ZZP'ers wel doen, en wat niet?

Download hier gratis de factsheet Wet DBA. (PDF, 372 kB)


Heeft u vragen over dit onderwerp, schroom niet contact op te nemen met onze sectie Arbeidsrecht. Dat kan via tel. 0172-427194. Of mail ons.

Tel. 0172-427194