Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding
28 juni 2012

Gewoon te mooi…

Op de bruiloft laten bruid en bruidegom een Chinese wensballon op. Aan de oever van de rivier naast de feestlocatie, staat het kersverse echtpaar de ballon vast te houden tot het vuurtje de lucht warm genoeg heeft gemaakt. De gasten staan ontroerd te kijken. Even weg van de herrie van het feest. Het is een romantisch tafereel.

Ik kijk opzij, naar mijn vriendin. Zij draait haar hoofd en in haar ogen zie ik dat zij hetzelfde denkt als ik. “Is dat niet gevaarlijk, zo’n brandende ballon stuurloos de lucht in laten?” Ah, de juristen in ons beiden zijn kennelijk nog klaarwakker. We kijken om ons heen, maar zijn duidelijk de enigen die zich hier druk om maken.

De ballon stijgt op en vliegt rustig, brandend, richting Amsterdam centrum. Het echtpaar staat gelukzalig in elkaars armen te kijken hoe de ballon langzaam uit het zicht verdwijnt.

Ik denk aan scheidingspercentages en boedelverdelingen. Aan kinderen en omgangsregelingen. Zouden zij zich realiseren hoe mooi de symboliek van de wensballon bij een huwelijk is? Het begint vurig, romantisch en harmonieus, maar de ballon zet soms op zijn weg onbedoeld iets anders in vuur en vlam. Of de ballon dooft na een korte vlucht en stort in vrije val richting aarde. Zou het jonge echtpaar zich dit realiseren? Ik hoop het niet.

Sommige dingen zijn gewoon te mooi om door juridische ogen te aanschouwen. Ik sla een arm om mijn vriendin heen. Blind vertrouwen dat het goed gaat, anders komt zo’n ballon nooit ergens.

Deze column verscheen op 28 juni 2012 in weekblad Alphen CC.