Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding

WMO regres: meer geld voor gemeenten

Vanaf 2015 kunnen gemeenten het geld dat zij uitgeven aan WMO-voorzieningen in veel gevallen terugkrijgen. Berntsen Mulder Advocaten is gespecialiseerd in het verhalen van kosten op de veroorzaker.

Geld krijgen van de veroorzaker

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten op grond van de nieuwe WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015) verantwoordelijk voor het ondersteunen van de zelfredzaamheid en de participatie van mensen met psychische en psychosociale problemen of andere beperkingen. Ofwel: gemeenten moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven wonen. Dit kan een gemeente veel geld kosten.

Vaak is het zo dat de hulpbehoevendheid van deze mensen is ontstaan door een ongeluk dat werd veroorzaakt door een derde partij. Per 1 januari 2015 kan de gemeente de WMO-gelden verhalen op de aansprakelijke partij. Dat gaat al snel om duizenden euro’s per geval. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van het plaatsen van een traplift.

Wie gaat erachteraan?

Voor iedere gemeente valt er vanaf 2015 veel geld 'terug te verdienen' met deze nieuwe wet. Dat kan een meevaller vormen voor gemeenten.
Maar met alle taken die de gemeente er de laatste jaren bij heeft gekregen, is de werkdruk hoog. Veel gemeenten hebben geen regresdeskundigen in huis en komen ook niet toe aan het uitzoeken en innen van deze vorderingen. Dit is zonde!

Omdat de wetgever inzag dat de gemeenten over te weinig tijd en mankracht beschikten om te krijgen waar zij recht op hebben, is het makkelijk voor hen gemaakt om deze werkzaamheden uit te besteden aan gespecialiseerde kantoren.

Kosten

De wet bepaalt dat de kosten voor rechtsbijstand moeten worden vergoed door de schadeveroorzaker. Het grootste gedeelte van de kosten komt dus voor rekening van de veroorzaker. Regresdeskundige Berntsen Mulder Advocaten kan het verhalen van deze kosten voor gemeenten verzorgen.

Vragen? Neem contact op
Neemt u vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

Bel of mail met mr. M.J.S. Bakkenhoven.

tel. 0172-494345.