Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding

FAQ

Faillissementsrecht

Wat doet u als een faillissement onvermijdelijk is voor uw bedrijf?

Ga niet in de maanden voor het faillissement, zonder een goed advies, bedrijfsonderdelen verkopen. Als u dat toch doet loopt u het risico dat u door de curator wordt aangepakt op grond van de 'Pauliana' (benadeling van crediteuren). U wordt dan persoonlijk aansprakelijk gesteld.

Overleg met uw advocaat welke betalingen u nog wel of niet kunt doen.

Indien er een mogelijkheid is van een doorstart, bereid dit dan goed voor; kom met een panklaar plan bij de curator. Dan kan hij binnen enkele dagen over de doorstart beslissen en dit voorkomt dat klanten of personeel weglopen.

Laat u zich terdege adviseren wat de mogelijkheden zijn. Zowel in het geval van een doorstart als in het geval dat dit niet het geval is dient de boekhouding op orde te zijn en moeten de jaarstukken op tijd (13 maanden na het begin van het verslagjaar) zijn gedeponeerd bij de Kvk. U moet ook de Fiscus, UWV en het pensioenfonds tijdig op de hoogte stellen van betalingsonmacht. Verzuimt u dit, dan kan een persoonlijke aansprakelijkheid het gevolg zijn.

Bij de eigen aanvraag van een faillissement moet een groot aantal stukken worden ingediend; er moet o.m. een rechtsgeldige aandeelhoudersvergadering worden gehouden. Indien de aanvraag niet compleet is dan wordt deze niet in behandeling genomen, hetgeen veel tijdverlies kan opleveren.

Mijn vraag staat hier niet tussen.

Wanneer uw vraag hier niet tussen staat, kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor. Wij zijn telefonisch bereikbaar via tel. 0172-494345. Of per mail. Wilt u uw vraag aan een specifieke advocaat stellen? De contactgegevens zijn hier te vinden.